Koelinstallatie als warmtepomp

Het benutten van restwarmte uit koelinstallaties is in deze huidige energietransitie van groot belang voor een duurzame bedrijfsvoering. Middels warmte terugwinning kan de warmte die koelinstallaties onttrekken nuttig worden gebruikt.

Wat is een WTW unit?

WTW is een afkorting voor het begrip ‘warmteterugwinning’ en houdt in het doorgeven van warmte en koude. WTW zorgt ervoor dat de warmte niet verloren gaat. Hiervoor is een WTW unit nodig. Een WTW unit is een systeem dat ervoor zorgt dat jouw ruimte tijdens het koelen zo weinig mogelijk warmte verliest door dit te hergebruiken. Een WTW unit is in feite een koelinstallatie met warmteterugwinning.

WTW unit met koeling

Bij een industrieel koel- of vriesproces komt warmte vrij, die hergebruikt kan worden voor andere doeleinden. Elk bedrijf dat industrieel koelt en vriest heeft voldoende restwarmte om een huizenblok mee te verwarmen. Wanneer hier niets mee gedaan wordt, gaat al deze warmte verloren. Door vrijgekomen warmte te onttrekken, maak je deze warmte beschikbaar voor andere processen. Denk aan het verwarmen van een kantoorpand, zwembad of boiler. Met een WTW unit (ook wel warmte terugwin unit) maak je dubbel gebruik van de energie die je al moet besteden aan je koeling. Deze warmte zou anders verloren gaan, maar met een WTW unit kun je dus aanzienlijk besparen op je energieverbruik.

Energie hergebruiken

Een WTW unit is in principe een omgekeerde koelcel: er wordt warmte onttrokken aan de koelcel waardoor die ruimte koud wordt. Deze warmte moet ergens worden afgegeven. Denk bijvoorbeeld aan de buizen achter de koelkast in je keuken. Op een grotere schaal kan met warmteterugwinning een hoop energie worden hergebruikt. Zo hebben we voor Wim Jansen XL een WTW unit (grote koelcel met warmteterugwinning) geplaatst, waardoor zij dankzij de restwarmte van die koelcel nu het hele gebouw van 1400 vierkante meter kunnen verwarmen! Met warmteterugwin units kan enerzijds dus energie hergebruikt worden, waardoor anderzijds een hoop kosten bespaard kunnen worden. Daarnaast verminder je met warmteterugwinning je CO2-uitstoot, omdat je minder energie verbruikt, waardoor je weer bijdraagt een de verduurzaming van je branche.

Mogelijkheden in jouw situatie

Als we een koeloplossing of WTW unit ontwerpen, kijken we altijd naar de mogelijkheden van warmteterugwinning. We kijken naar je situatie en berekenen hoeveel warmte je installatie kan terugwinnen. Zo weet je van tevoren hoeveel je kan besparen met warmteterugwinning. Wil jij ook energie besparen met een WTW unit? We kijken graag naar de mogelijkheden in jouw situatie. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak!