Propaan koelinstallatie

Klimaatverandering is een feit. Uit het IPCC Milieurapport 2021 van de VN blijkt dat de temperatuur nog sneller stijgt dan verwacht. Dit komt voor een groot deel door de CO2 uitstoot en uitstoot van andere broeikasgassen en onze sector heeft hierin een onmiskenbaar aandeel. Eén kilo uitstoot van koudemiddel R404a staat gelijk aan een CO2 uitstoot van 4000kg.

Propaan koelinstallatie

We maken regelmatig lekkages mee van installaties met meer dan 50 kilo R404 en dit heeft dan ook een enorme invloed op het milieu. Om die reden zijn wij sinds 5 jaar geheel gestopt met het gebruik van R404 als koudemiddel en richten wij ons volledig op natuurlijke koudetechniek. Denk aan de bouw van een Propaan koelinstallatie, maar ook installaties met CO2 (R744) of Ammoniak (Nh3) als koudemiddel. Bij Vink Koeltechniek nemen wij onze verantwoordelijkheid en streven we ernaar om voorop te lopen binnen deze sector.

Eigenschappen Propaan koelinstallaties

Propaan heeft gelijkwaardige eigenschappen als het koudemiddel R22. Dit koudemiddel is daarmee, in tegenstelling tot de butaanvarianten, geschikt om te kunnen koelen én vriezen. Een Propaan koelinstallatie is daarnaast een energiezuinige koeloplossing en heeft een goede energieprestatieverhouding. Ecologisch heeft Propaan een Global Warming Impact waarde van 3. Dat is bijna 1.000 keer minder dan de wettelijke grens voor het gebruik van synthetische koudemiddelen, die sinds 2020 nog toegestaan zijn tot een GWP waarde van 2.500.
In veel middelgrote en grote koelinstallaties worden de natuurlijke koudemiddelen Ammoniak (Nh3) en koolstofdioxide (CO2) inmiddels gebruikt. Boven de 25 kilogram koudemiddelinhoud is Propaan door aanvullende veiligheidseisen van de ATEX-zonering namelijk geen aantrekkelijke keuze. Een Propaan koelinstallatie is echter een uitstekend natuurlijk koudemiddel voor kleinere koelinstallaties.

Naast het milieuvriendelijke aspect, verschilt een Propaan koelinstallatie vrij weinig van de koelinstallaties met synthetische koudemiddelen. Dit zorgt ervoor dat de meerprijs voor een Propaan koelinstallatie ten opzichte van een installatie met synthetische middelen minimaal is. Door de lagere energiekosten, zal een Propaan koelinstallatie uiteindelijk voordeliger zijn. Ook stimuleert de overheid deze ontwikkelingen door diverse subsidie mogelijkheden voor onze installaties. Door de huidige wetgeving en beschikbaarheid van chemische koudemiddelen verwacht men dat de prijs sterk zal blijven stijgen en zelfs de continuïteit van uw onderneming gevaar loopt wegens schaarste. Al met al zijn dit voldoende redenen om als bedrijf over te stappen op duurzame koudetechniek!

Service Vink Koeltechniek

Vink Koeltechniek heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in het bouwen van Propaan koelinstallaties en koelinstallaties met andere duurzame koudemiddelen. We geven onze klanten graag het beste advies, ontwerpen een maatoplossing, plaatsen deze en voeren het onderhoud ervan uit. Wij zijn al meer dan 40 jaar gespecialiseerd in het bouwen van koelinstallaties, in welke sector dan ook. Of het nu voor industrieel, commercieel of agrarisch gebruik is; wij bieden altijd het best passende advies en innovatief maatwerk.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.