CO2 koelinstallatie

Het klimaat is aan het veranderen en volgens het IPCC Milieurapport 2021 van de VN blijkt de temperatuur nóg sneller te stijgen dan verwacht. Dit komt o.a. door de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen en hierin heeft onze sector een onmiskenbaar aandeel. Voor één kilo uitstoot van koudemiddel R404a staat een emissie van 4000kg aan CO2. Helaas maken we geregeld lekkages mee van installaties met meer dan 50 kilo. De overheid heeft daarom de wet- en regelgeving op het gebruik van HFK’s sterk verscherpt in de afgelopen jaren.

CO2 koelinstallatie

Bij Vink Koeltechniek vinden we het belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen en voorop te lopen in onze sector. Inmiddels zijn wij geheel gestopt met het gebruik van R404 en zetten wij volledig in op duurzame koudetechniek, wat onschadelijk is voor het milieu. Denk hierbij aan CO2 (R744) koelinstallaties, maar ook koelinstallaties met Propaan (R290) of Ammoniak (Nh3).

Eigenschappen CO2 koelinstallaties

Het koudemiddel CO2 staat op dit moment volop in de belangstelling. Dit komt omdat op CO2 momenteel geen enkele wetgeving geldt die het gebruik ervan beperkt of reglementeert. Tevens is dit koudemiddel, in tegenstelling tot vele andere natuurlijke koudemiddelen, niet schadelijk voor het milieu en niet brandbaar, giftig en/of explosief. Wanneer er dus brand binnen een bedrijf ontstaat, veroorzaakt CO2 geen verhoogd risico voor de omgeving. De hoeveelheid energie die nodig is om CO2 te produceren is daarnaast aanzienlijk lager dan voor chemische koudemiddelen. CO2 koelinstallaties zijn energiezuiniger en kostenbesparend op langere termijn.

Dankzij de hoge temperaturen aan de hoge druk zijde van het de CO2 compressiecyclus, is het mogelijk om warmte terug te winnen aan veel hogere temperaturen dan voorheen met synthetische koudemiddelen mogelijk was. Dit is vooral interessant wanneer je naast koeling ook warmte nodig hebt. Een CO2 koelinstallatie heeft een goed rendement als koelmiddel, maar biedt ook de mogelijkheid van warmteterugwinning. Om die reden kan een CO2 koeling dan ook een ecologisch, energetisch en economisch verantwoorde oplossing zijn.

Behalve dat een CO2 koeling meehelpt aan het tegengaan van klimaatverandering en opwarming van de aarde, is het financieel ook nog eens een aantrekkelijkere optie. Hoewel een installatie met natuurlijke koudemiddelen in het begin een iets grotere investering vergt, zal dit zich snel uitbetalen in lagere energie kosten, lagere kosten bij eventuele storingen en bijdragen aan het vergroenen van uw onderneming. Daarnaast wordt verwacht dat de prijzen van chemische koudemiddelen alleen maar zullen stijgen en i.v.m. de huidige wetgeving en beschikbaarheid, én de overheid stimuleert milieuvriendelijke ontwikkelingen door diverse subsidie mogelijkheden voor onze installaties. Genoeg reden om als bedrijf over te stappen op natuurlijke koudetechniek!

Service Vink Koeltechniek

Ben jij op zoek naar een CO2 koeling of een andere natuurlijke koelinstallatie? Dan ben je bij Vink Koeltechniek aan het juiste adres. Wij hebben de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in het bouwen van CO2 koelinstallaties en koelinstallaties met andere natuurlijke koudemiddelen en met die kennis geven we jou graag advies. We ontwerpen een maatoplossing, realiseren deze in je bedrijfsruimte en voeren onderhoud uit wanneer dat nodig is. Vink Koeltechniek is al meer dan 40 jaar gespecialiseerd in de bouw van koelinstallaties, ongeacht of het voor industrieel, agrarisch of commercieel gebruik is. Wij bieden altijd het best passende advies en innovatief maatwerk in welke sector dan ook.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.