Warmteterugwinning

Bij het afkoelen van een ruimte, komt warmte vrij. Deze warmte kan worden hergebruikt voor andere doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming van een kantoorpand, zwembad of boiler. Het recyclen van deze energie noemen we warmteterugwinning. Met warmteterugwinning maak je dubbel gebruik van de energie die je toch al moet besteden aan je koeling!

Warmtepomp als alternatief voor de cv-ketel

Een warmtepompsysteem onttrekt warmte uit de omgeving en zet dit om naar bruikbare warmte. Daar kun je bijvoorbeeld je huis mee verwarmen. Een warmtepomp wordt steeds vaker ingezet als duurzaam alternatief voor een cv-ketel. Vink Koeltechniek installeert dan ook regelmatig energiezuinige warmtepompen met duurzame koudemiddelen.

Energie hergebruiken

Een warmtepompsysteem is eigenlijk een omgekeerde koelcel: er wordt warmte onttrokken aan de koelcel waardoor die ruimte koud wordt. Deze warmte moet ergens worden afgegeven. Denk bijvoorbeeld aan de buizen achter de koelkast in je keuken. Op een grotere schaal kan met warmteterugwinning een hoop energie worden hergebruikt.

Kosten besparen

Door hergebruik van warmte of door installatie van een warmtepomp kan een bedrijfsruimte energiezuinig verwarmd worden. Dat betekent dat je minder energie - en dus geld - hoeft te stoppen in het verwarmen van je ruimte. Je slaat twee vliegen in één klap met je koelinstallatie.

Mogelijkheden in jouw situatie

Als we een koeloplossing ontwerpen, kijken we altijd naar de mogelijkheden van warmteterugwinning. We kijken naar je situatie en berekenen hoeveel warmte je installatie kan terugwinnen. Zo weet je van tevoren hoeveel je kan besparen met warmteterugwinning.

Ook energie besparen met een warmtepomp?

We kijken graag naar de mogelijkheden in jouw situatie. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak