Uitfasering koudemiddel

Wij gebruiken natuurlijke koudemiddelen in onze koelinstallaties. Denk bijvoorbeeld aan CO2, butaan of ammoniak. Dit zijn goede middelen die beter zijn voor het milieu. Deze alternatieve koudemiddelen zijn energiezuiniger en op de lange termijn ook nog eens goedkoper.

F-gassen schadelijk voor milieu

Gangbare koudemiddelen, zoals R404A, R22 en R507A en in mindere mate R134a, R407 en R410, zijn schadelijk voor het milieu. Gassen op basis van fluorkoolwaterstof (F-gassen) hebben een opwarmend effect dat wel 23.000 maal sterker is dan CO2.

Europese wetgeving koudemiddelen

De Europese wetgeving op de uitfasering van schadelijke koudemiddelen dwingt bedrijven om te zoeken naar alternatieve oplossingen. Wij adviseren klanten altijd om van natuurlijke koudemiddelen gebruik te maken. Niet alleen voor het milieu, maar ook omdat ze op de lange termijn goedkoper zijn.

Kom op tijd in actie!

De Europese regelgeving kan gevolgen hebben voor de koelinstallaties binnen je bedrijf. Kom op tijd in actie zodat je bedrijfsproces niet stagneert als een koudemiddel ineens niet meer te krijgen is. We adviseren je graag over duurzame koudemiddelen die het beste bij je bedrijfsproces passen.

Duurzame koeling van Vink

Wij zijn al jaren bezig met duurzame koeloplossingen. Niet alleen vanwege de wet uitfasering koudemiddelen maar vooral om beter zorg te dragen voor het milieu. Technologische ontwikkelingen maken steeds meer mogelijk. Daarom houdt Vink zich intensief bezig met het (verder) ontwikkelen van kleine en middelgrote koelinstallaties met natuurlijke koudemiddelen.

Natuurlijke koudemiddelen

Natuurlijke koudemiddelen zijn de toekomst van de koeltechniek. Veelgebruikte natuurlijke koudemiddelen zijn ammoniak (Nh3), het hervonden CO2 en Propaan (R290). Al deze middelen vormen een milieuvriendelijk alternatief voor chemische producten.

R404A en R507

Heeft u een installatie met R404A of R507? Sinds 1 januari 2020 mag u dan uw installatie alleen nog bijvullen met gerecycled R404A of R507. Vanaf 1 januari 2030 is het gebruik van deze middelen geheel verboden. We raden aan om zo snel mogelijk van deze middelen af te stappen. Je kunt bij ons terecht voor advies voor een milieuvriendelijk koudemiddel dat past bij je product.

R134A, R407C, R407F en R410A

Synthetische koudemiddelen met een GWP-waarde onder 2.500, vallen onder een productiebeperking. Dit geldt voor de veel gebruikte koudemiddelen R134A, R407C, R407F en R410A. In 2030 mag nog maar 20% van de huidige geproduceerde synthetische koudemiddelen worden verkocht. Het gebruik van deze middelen kun je dus het best zo veel mogelijk vermijden.

R22, R401A, R402A en R408

De koudemiddelen R401A, R402A en R408 zijn mengvormen die naast HFK’s ook R22 bevatten. Het gebruik van R22 is sinds 1 januari 2015 verboden. Daarom zijn ook bovenstaande middelen verboden.

Kies voor duurzame koudemiddelen Kom op tijd in actie!

In de afgelopen jaren heeft Vink ruime ervaring opgedaan in het bouwen van koelinstallaties met natuurlijke koudemiddelen. Vanuit deze kennis geven we u graag advies.

De Europese regelgeving kan gevolgen hebben voor de koelinstallaties binnen uw bedrijf. Kom op tijd in actie zodat uw bedrijfsproces niet stagneert. We adviseren graag welke duurzame koudemiddelen het beste bij uw bedrijfsproces passen.