Zeldenrijk Snacks

Ferry Zeldenrijk is de derde generatie Zeldenrijk die aan het roer staat van de snackfabriek in Utrecht. Zijn opa maakte in 1964 van zijn banketbakkerij een snackbar waar hij zijn eigen kroketten maakte. In 1974 namen Dik en Rita Zeldenrijk, de ouders van Ferry, het bedrijf over. Onder zijn leiding is Zeldenrijk blijven groeien. Sinds 2000 heeft het bedrijf de fabriek op de huidige locatie.

Sinds de dagen van de snackbar is de productie flink opgeschroefd. “We maken per dag tot wel 9 ketels ragout. Per ketel levert dat 400 kilo ragout op,” vertelt Ferry. “Een deel van die ragout verkopen we zo door, en de rest draaien wij hier weg.”

Van rundvlees tot hert

Zeldenrijk maakt 57 verschillende soorten kroketten. “Van rundvlees tot hert en van kaas tot oesterzwam. Noem maar op.” En dat moet allemaal gebeuren met 1 productielijn. “De productieplanning moet echt goed gebeuren, dat is onze grote uitdaging.”

“Vanmorgen zijn we bijvoorbeeld begonnen met glutenvrij. Dan moeten de machines echt goed schoon zijn. Alle allergenen die je kan bedenken, hebben wij wel ergens in het pand liggen. Ook voor biologische en veganistische producten komt het allemaal erg nauw.”

Alles op de groei

Zeldenrijk is nog altijd hard aan het groeien. “´Ons grootste probleem is dat we voor de productie maar één lijntje hebben staan. We zullen vast nog eens uitbreiden naar een tweede productielijn.”

Voor nu ligt de focus op het uitbreiden van de koeling. Daar moet van tevoren goed over nagedacht worden. “Vier jaar geleden is er nog verbouwd, maar daar zijn we nu al uitgegroeid. Kijk bijvoorbeeld eens in de koelcel naast de productielijn. Daar staan 20 karren ragout dicht op elkaar, eigenlijk is dat te klein.”

Ferry heeft geleerd van de vorige verbouwing. “We moeten het tactisch indelen, zodat we er mee vooruit kunnen. Alles gaat op de groei.”

15 jaar samenwerken

Als Ferry koel- of vriescellen nodig heeft, belt hij Simon van Vink.

“Ik vertel Simon wat we willen en dan gaat hij voor ons rekenen. Als we het eens zijn met de offerte, gaat hij het maken. We laten hem helemaal zijn ding doen, want daar is hij natuurlijk goed in.”

Zo’n verbouwing moet snel verlopen om de strakke planning van Zeldenrijk niet te verstoren. “Verbouwingen zijn altijd op tijd en lopen niet uit. Vink houdt zich aan de afspraken. Dat is belangrijk, want als er bij ons één dingetje mis gaat, gaat alles mis.”

Vink komt al 15 jaar regelmatig over de vloer bij Zeldenrijk. De vertrouwde samenwerking zorgt ervoor dat alles soepel loopt. “Als de jongens binnenkomen, weten ze wat ze moeten doen en wat er verwacht wordt. Ze weten dat ze een netje moeten opzetten, handen wassen en dat soort dingen.”

“Ik vind: als je bij iemand zit en het bevalt, dan moet je daar blijven. Zo is mijn vader en zo ben ik.”

Klaar voor een duurzame toekomst

Duurzaamheid is een belangrijk thema bij Zeldenrijk. “We zijn sowieso zo groen mogelijk. We gebruiken uitsluitend led-verlichting met sensoren en we hergebruiken afvalwater. Dus natuurlijk willen we ook onze koeling zo duurzaam mogelijk.”

“Vink kwam er zelf mee dat we ons koelsysteem moesten verduurzamen.” Nu werkt het grootste deel van de koeling bij Zeldenrijk op CO2, een duurzaam alternatief voor de huidige chemische koudemiddelen.

“Als je nu een nieuwe installatie neerzet met een chemisch koudemiddel, is de kans groot dat je die straks niet meer mag onderhouden of gebruiken. Dus als Vink dat zou neerzetten, moet ik straks weer veranderen. Daar adviseert Simon ons ook in. Het is anticiperen.”

Kwaliteit en ambacht

Ook na alle groei en uitbreidingen ligt de nadruk bij Zeldenrijk nog altijd op kwaliteit en ambacht. De kroketten van Zeldenrijk worden gemaakt zoals je dat thuis ook kan doen, alleen op een grotere schaal.

Ferry denkt ook thuis regelmatig aan kroketten. “Soms krijg ik thuis ineens een idee en dat schrijf ik gelijk op. Hier kan ik die ideeën testen en nieuwe producten ontwikkelen.”

Het keukentje waarin hij experimenteert met nieuwe smaken is zijn favoriete plek in de fabriek. Zijn grootste succes in de keuken? “De oesterzwam, daar ben ik trots op. Die is heel lekker en een mooi vegetarisch alternatief voor de klassieke rundvleeskroket.”

Bij Zeldenrijk krijgen ze geen genoeg van kroketten. Dat bewijzen ze in de kantine, waar de frituurpan nog altijd twee keer per week aanstaat voor een kroketje bij de lunch.

Ook aan het groeien? Wij denken met je mee.

We denken graag mee over de toekomst van jou bedrijf. We zorgen voor een duurzame oplossing waar jij nog jaren mee vooruit kan.