Illumina

Illumina is een biotechnisch bedrijf gespecialiseerd in genoomsequentie. Dit is een proces waarbij een genoom (de verzameling van alle genetische data van een organisme) in kaart wordt gebracht. De apparaten en reageermiddelen van Illumina worden over de hele wereld gebruikt in onderzoekscentra, farmaceutische organisaties en onderwijsinstellingen. Vanuit hun distributiecentrum in Eindhoven, bevoorraad Illumina klanten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Vanwege harde groei verhuisde Illumina dit jaar naar een nieuwe locatie. Vink werkte samen met Illumina aan een koeloplossing die nog jaren aan de stijgende vraag zal voldoen.

Vink en Illumina hebben samen een lange geschiedenis. Vink leverde vier jaar geleden een vriezer op de oude locatie van Illumina. “We vinden hun manier van werken heel prettig,” zegt David Greenwood, senior projectmanager bij Illumina. “We hadden twee leveranciers op de locatie. Vink was de beste op het gebied van onderhoud. In de loop van de tijd naam Vink ook oude apparatuur over. Ze waren in staat de problemen die we met deze apparatuur hadden op te lossen.”

Strenge vereisten

Illumina leverde een lijst met specificaties voor de nieuwe koelcel aan. “We gaven ze de doos,” legt David uit. “We hadden de layout van de stellages, de posities van de deuren, en het aantal producten dat erin moest passen helemaal uitgewerkt.” Het was aan Vink om er een functionerende koelcel van te maken.

De verkoop van de apparatuur is slechts een onderdeel van Illumina. De meeste inkomsten komen door de verkoop van de reageermiddelen waarmee de apparatuur werkt. “Het is ontzettend belangrijk dat deze reageermiddelen goed worden opgeslagen,” zegt David. “Reageermiddelen die niet goed op temperatuur worden gehouden zijn waardeloos. Dat wordt heel snel heel duur.”

Daarom heeft Illumina strenge eisen wat betreft risicomanagement, de bediening en de het temperatuurbereik van de koelcel. Het is de reden waarom er niet één, maar twee units naast de opslaghal staan. Mocht een unit falen, dan neemt de andere het systeem naadloos over. Zo wordt de koeling nooit onderbroken.

De techniek is zorgvuldig getest en geverifieerd door een derde partij.

“We vragen om wat we denken dat we willen. Vink laat ons de oplossing zien die daadwerkelijk het beste bij ons past.”

Videorondleidingen

De vriezer is een cruciaal element in het proces van Illumina. Daarom was het belangrijk dat Vink het project op tijd opleverde. “Zonder vriezer, kunnen we nieuwe pand niet in,” zegt David. Het koelsysteem moet niet alleen werken, het moet uitvoerig getest worden.

Het project is gelukkig volgens de planning afgerond. “Ik kreeg veel updates van Simon,” zei David. Het coronavirus en de inreisbeperkingen maakten de internationale samenwerking nog ingewikkelder. “Ik bleef op de hoogte dankzij foto’s en videorondleidingen. Als er een probleem was op het project, kwam Vink gelijk met een alternatief plan.”

CO2 koudemiddel

Door het internationale karakter van Illumina, waren er veel partijen betrokken bij het project. Het onderhoud wordt geregeld door regionale partijen, zoals Vink. Het team van ingenieurs dat de ontwerpen moet goedkeuren werkt vanuit de Verenigde Staten.

Wij bouwen systemen met CO2 als koudemiddel waar dat mogelijk is. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele koudemiddelen. Hier in Nederland is het gebruik van CO2 steeds normaler. In andere delen van de wereld is het nog een nieuwe ontwikkelen.

Toen Vink CO2 als koudemiddel voorstelde, was het team in de VS skeptisch. “Simon werkte met onze mensen in de VS en Singapore om het ontwerp te finaliseren,” zegt David. Uiteindelijk was iedereen overtuigd. “Nadat ze met Simon hadden gesproken, wilden de ingenieurs CO2 ook gaan gebruiken in Singapore.”

Samenwerking

“De meeste aannemers geven je wat je wil. Je ziet ze alleen als er iets kapot gaat binnen 12 maanden. Vink wil van ons leren hoe onze apparatuur werkt, ze willen een werkrelatie met ons aangaan,” zegt David over de samenwerking met Vink. “We hebben een mooie samenwerking ontwikkelt. We kunnen samen verder bouwen en groeien.”

“Vink kent ons. We vragen ze om wat we denken dat we willen, en zij laten ons de oplossing zien die daadwerkelijk het beste is voor ons. Ze begrijpen wat we nodig hebben, kennen de producten op de markt, en ze zijn in staat het te leveren.”

Wat zijn jouw vereisten? We bouwen een oplossing die voldoet aan je specificaties.

We gaan een uitdaging niet uit de weg. Heb jij specifieke vragen op het gebied van koeltechniek? Wij kunnen de oplossing voor je vinden. Neem contact op, dan gaan we snel van start.