Een partner die met ons meedenkt

/static/image/144/10/CTH002.jpg

Vion-CTH
Combinatie Teysen van der Hengel BV (Vion-CTH) is één van de grootste verwerkers van darmpakketten ter wereld. Hun core business is de verwerking van natuurdarmen voor de productie van alle soorten worst. Wereldwijd heeft CTH 1500 medewerkers en vestigingen op elk continent. En ze blijven groeien; zojuist is een nieuw handelskantoor in Brazilië geopend. We zijn in gesprek met Hans Berkelder, manager Kwaliteit, Milieu en Organisatie bij CTH Boxtel. Een enthousiaste manager die elke dag voor kwaliteit gaat en sappig over zijn product vertelt:

Inventieve Koeltechniek op de lange termijn
‘Onze core business is het velletje om de worst. Om de HEMA rookworst zit bijvoorbeeld ons velletje, maar ook om de chorizoworst in Spanje, Portugal en Italië. Wij gaan elke dag voor de beste kwaliteit en daar zijn onze klanten wereldwijd tevreden over. We zijn al jaren klant bij Vink Koeltechniek. Vink is goed op de hoogte van de huidige ontwikkelingen in de koeltechniek en is prijstechnisch scherp. Voor mij is het ook belangrijk om een partner te hebben voor een win-win kennisoverdracht op de lange termijn, om zo duurzamer en voordeliger zaken te kunnen doen.'

Verduurzamen van producten
‘In onze vestiging hier in Boxtel worden 13.500 varkens per dag geslacht. Dat zijn 100 vrachtwagens aanvoer per dag. Met 45 medewerkers moeten we 1300 darmpakketten per uur verwerken. De verschillende onderdelen worden gebruikt voor voedselproductie, dierenvoeding en in de farmaceutische industrie. Voor ons is het belangrijk om onze producten zo snel mogelijk te verduurzamen. Vink Koeltechniek is daarin een goede partner, want Vink is gespecialiseerd in iets koud maken, iets verduurzamen, bijvoorbeeld door middel van koelen met water of koelen met ijs.

Pancreas snelvriezer
Eén van onze producten is de pancreas ofwel de alvleesklier. De farmaceutische industrie heeft dit nodig om natuurlijke insuline of pancreatine uit te winnen. Omdat de insuline in de pancreas snel afbreekt, moet deze binnen 20 minuten worden ingevroren om de kwaliteit van de insuline te behouden.
Vink Koeltechniek heeft daarom een speciale vriezer voor de pancreas gemaakt. De vriezer bestaat uit kleine ruimtes met veel turbulentie. Voor het productieproces leveren we de pancreas aan in specifiek kleine schaaltjes van zacht pvc-materiaal. Vink heeft de vriescel op maat gemaakt, zodat we deze schaaltjes in kleine ruimtes onder hoge turbulentie zo snel mogelijk kunnen invriezen naar -18 ⁰C. Hiermee helpt Vink ons om door te ontwikkelen naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van ons eindproduct.

Innovatief
Tijdens het vriesproces moeten we regelmatig de deur openen om nieuwe schaaltjes met pancreas in de vriesruimte te plaatsen. Maar elke keer als we de deur opentrokken, ging veel energie verloren. We vroegen ons af hoe we dat konden oplossen. De meeste uitstoot van kou gaat via de onderkant, dus gingen we met Vink op zoek naar een oplossing. Uiteindelijk hebben we kunststof schorten aan de onderkant van de deuropening geplaatst zodat de kou in de vriezer bleef. Dat is typisch Vink; die gaat niet voor standaardoplossingen, maar doet specialistische dingen.

Energiebesparing.
Onze nieuwe vriesinstallatie is allemaal maatwerk en door Vink energiezuinig gemaakt. De deuren van onze nieuwe invriescel sluiten zich bijvoorbeeld automatisch. En zodra je de deur opendoet, slaan de ventilatoren meteen af. Als de deur langer dan één minuut openstaat, zegt de computer ‘ik sluit ook de compressor af.' Zo besparen we natuurlijk flink energie. Dat is het mooie van Vink; ze zijn goed in koelen, maar ze weten ook welke componenten er op de markt te koop zijn en wat de ontwikkelingen voor de toekomst zijn.

Brainstormen
Vink is een partner die met ons meedenkt. Omdat je beiden gemotiveerd bent om door te ontwikkelen, zoek je elkaar zakelijk ook op. We brainstormen regelmatig met elkaar om klantspecifieke dingen te maken. We willen oplossingen bedenken voor iets wat eigenlijk niet mogelijk is. Soms lukt dat, soms niet. Zo hebben we een nieuwe techniek bedacht om varkensmagen te koelen, iets dat nog niet op de markt te koop is. Varkensmagen kunnen gebruikt worden voor diervoeding, maar worden ook naar China geëxporteerd omdat het daar een lekkernij is. Samen met Vink zoeken we dan de beste koeltechniek om varkensproducten in te vriezen en te transporteren.

Duurzaam familiebedrijf
CTH is een duurzaam bedrijf: we zijn zuinig met energie, maar ook zuinig op ons personeel. We zorgen dat ze voldoende bescherming hebben, genoeg pauzes nemen, en doorrouleren bij werkzaamheden zodat spierbelasting verdeeld wordt. We leiden mensen op en willen ze graag houden. Normaal is het ziekteverzuim in de vleesverwerkingsector 6-8%. Bij ons is dat onder de 2%. Daar zijn we trots op. We zijn van oorsprong een familiebedrijf. Daardoor zijn we meer betrokken, we gaan er samen voor. En dat gevoel heb ik bij de samenwerking met Vink ook.

Afbeeldingen

  • CTH003
  • CTH004
  • CTH005
  • CTH001