Koudemiddel R404A

Duurzaam001

Uitfasering R404A

Uitfasering R404A

Europa wil het gebruik van schadelijke koudemiddelen in koelapparatuur uitbannen. Ook het koudemiddel R404A vervangen valt hieronder. In de komende jaren zal daarom een uitfasering R404A worden doorgevoerd. Rond 2030 moeten alle airco’s en koelinstallaties vrij zijn van F-gassen.

R404A uitfasering: wat houdt het in?

Heeft u een koelinstallatie met R404A of R507 synthetische koudemiddelen? Vanaf 1 januari 2020 mag u dan uw installatie alleen nog bijvullen met gerecycled R404A of R507. Vanaf 1 januari 2030 is het gebruik van deze middelen geheel verboden. Door de R404A uitfasering riskeert u een langdurige uitval van uw koelinstallatie als u niets doet. Voorkom frustraties en kom op tijd in actie.

Europees verbod koudemiddelen

Door de uitfasering R404A wordt het steeds urgenter om een duurzame koelinstallatie in bedrijf te hebben. De nieuwe wet op uitfasering R404A geldt binnen de Europese Unie en is een aanscherping van de bestaande F-gassenverordening en zal grote gevolgen hebben voor het gebruik van de huidige standaard koudemiddelen als R404a en R507a.

Waarom uitfasering R404A?

Gangbare koudemiddelen, zoals R404A, R22 en R507A en in mindere mate R134a, R407 en R410, zijn schadelijk voor het milieu omdat zij de ozonlaag aantasten en zo het broeikaseffect vergroten. Ter illustratie: lekkage van één kilo R404a koudemiddel is net zo schadelijk voor het milieu als 3,9 ton CO² uitstoot, ofwel ongeveer 35.000 kilometer rijden met een middenklasse auto!

Wilt u koudemiddel R404A vervangen?

Wilt u het koudemiddel R404A vervangen in uw koelinstallatie? Dat is slim, want door de uitfasering R404A is de kans groot dat er tekorten zullen ontstaan op de markt. Dit zal de prijs opdrijven en het bijvullen van uw installatie zal duurder worden. Door nu al voor duurzame koudemiddelen te kiezen, bent u goed op de toekomst voorbereid. U bespaart geld én u spaart het milieu.

Vink levert duurzame koeltechniek

Vink heeft geen last van de uitfasering R404A, want in haar koeltechnische installaties heeft Vink al jaren geleden het koudemiddel R404A vervangen voor alternatieve koudemiddelen zoals R134A, R407 en R410. Deze middelen hebben een lagere GWP-waarde en zijn dus een stuk minder schadelijk voor milieu. Daarnaast is het ook mogelijk om natuurlijke koudemiddelen te gebruiken, zoals het veelgebruikte ammoniak (NH3), het hervonden CO2 en bijvoorbeeld propaan (R290).

Beter voor het milieu én zuiniger

Koelinstallaties met alternatieve koudemiddelen zijn aanmerkelijk zuiniger in het gebruik. Dus op de langere termijn zal een duurzame koelinstallatie goedkoper zijn dan de installaties met R404a en R507. Dit effect zal nog eens worden versterkt als tijdens de R404A uitfasering het hoge belastingtarief op schadelijke F-gassen wordt doorgevoerd.

Gevolgen koudemiddel R404A vervangen?

Wilt u meer informatie over de gevolgen van de nieuwe Europese regelgeving voor koelinstallaties in uw bedrijf? Of wilt u meer weten over de R404A uitfasering of over het koudemiddel R404A vervangen? We zijn u graag van dienst. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel 0182-342 239. 

De oplossing

Investeer in een milieuvriendelijke koelinstallatie

Door te kiezen voor een duurzame koelinstallatie voorkomt u dure technische aanpassingen in de toekomst. Het is beter voor het milieu en u bespaart uiteindelijk op de energiekosten.

Vervang koudemiddel R404A voor een alternatief koudemiddel. 

Als u nog een goede installatie hebt, kan Vink onderzoeken of uw installatie geschikt is voor het gebruik van alternatieve koudemiddelen. Het kan zijn dat hiervoor eerst een technische aanpassing nodig is.

Kom in actie!

Heeft u een koelinstallatie met schadelijke koudemiddelen? Bel ons gerust voor vrijlblijvend advies. We zijn u graag van dienst door te onderzoeken in hoeverre uw koelinstallatie voldoet aan de nieuwe Europese regelgeving.