Nederlandse onderneming opent vestiging in Zuid-Soedan

Gepubliceerd op 23 juni 2017

/static/image/288/10/Opening%20Vink%20Energy%20PR01.jpg

Vink Koeltechniek biedt structurele bijdrage aan economische ontwikkeling

Juba – Het Nederlandse bedrijf Vink Koeltechniek heeft op 6 juni 2017 een nieuwe vestiging geopend in het door geweld en honger geteisterde Zuid-Soedan. Met ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse ambassade levert het bedrijf uit Bergambacht een belangrijke bijdrage aan de structurele ontwikkeling van het jongste land ter wereld.

 

Zuid-Soedan

Ondernemen in Zuid-Soedan is niet zonder risico. Het land is sinds 2011 onafhankelijk en komt regelmatig in het nieuws vanwege geweld, hongersnood en vluchtelingenstromen. Bovendien staat het op de tweede plek van de ranglijst van meest corrupte landen ter wereld. Zuid-Soedan telt ruim twaalf miljoen inwoners, is meer dan zes keer zo groot als Nederland en heeft een tropisch klimaat. Koeltechniek is in Zuid-Soedan niet op grote schaal beschikbaar; er is een groot gemis aan grote koel- en vriescellen en gekoeld transport. Het gevolg is dat verse producten niet lang houdbaar zijn en een deel van de oogst moet worden weggegooid.

 

Vink Energy Ltd.
Vink Energy Ltd. is gevestigd in de hoofdstad Juba, aan de Witte Nijl. Vink Energy is een lokaal geregistreerd bedrijf en heeft acht Zuid-Soedanese werknemers in dienst. Omdat er geen opleiding koudetechniek in Zuid-Soedan bestaat, worden lokale werknemers binnen het bedrijf opgeleid tot koeltechnieker. De drijvende kracht achter dit initiatief zijn de Zuid-Soedanese Yath Awan Yath en de Nederlanders Simon Slob en Nico de Bie, waarbij De Bie de dagelijkse leiding in handen heeft.


Nederlandse ambassadeur opent Vink vestiging
De opening van Vink Energy kreeg veel aandacht in de lokale media. De nationale televisie heeft het evenement een half uur lang uitgezonden tijdens primetime. Zo was onder andere de speech van de Nederlandse ambassadeur Geert Geut te zien. Eigenaar Simon Slob vertelt: ‘We hebben een hele prettige en constructieve samenwerking met de Nederlandse ambassade. Ze zijn enthousiast over wat wij doen, omdat koeltechniek een kritieke schakel is in de voedingsketen en wij daarmee een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de opbouw van de infrastructuur in het land. Op dit moment ligt de focus vaak op noodhulp. Terwijl voor de toekomst juist structurele hulp heel belangrijk is.’

Cold chain
Cold chain is voor de economie onmisbaar; verse producten moeten direct gekoeld worden en ook tijdens transport en overslag gekoeld blijven tot het moment dat het bij de consument is. Vink Energy richt zich met haar producten daarom in de eerste plaats op de handelaren. Zij verzorgen vaak zelf het transport naar de lokale markt. Als zij de beschikking krijgen over koeltechniek, zal er minder voedsel worden weggegooid en kan voedsel naar afgelegen gebieden worden getransporteerd waar voedselschaarste heerst.

Demonstratie van innovatieve koeltechniek
Het pand van Vink Energy staat in de haven van Juba. Slob: ‘We hebben voor deze plek gekozen omdat er veel lokale bedrijven zitten aan wie we onze koeltechniek willen demonstreren. Bij deze doelgroep zit handel in de genen. Zij begrijpen waarom koeling zo belangrijk is en wat het voor hun business kan betekenen.’

Multifunctionele mobiele opslag
Voor ons pand hebben we daarom als demo een container staan die is ingericht als koelruimte met vriescapaciteit en een scherfijsmachine. Deze mobiele koelruimte werkt op zonne-energie met behulp van de zonnepanelen die op het dak liggen. In Zuid-Soedan werkt men op dit moment nog vooral met generatoren en bijna niemand heeft zonnepanelen. Daarom willen we laten zien dat het ook anders kan. Deze mobiele koelruimte wordt naar wens van de klant op maat gemaakt door onze medewerkers en kan vanuit Juba worden getransporteerd naar de plek waar het nodig is. Zo kan een koelcontainer bijvoorbeeld worden gebruikt voor gekoeld transport of worden ingericht als een kleine winkel met koel- en vriesruimte met een scherfijsmachine voor vis.’

Relevante koeloplossingen voor internationale NGO’s
Vink wil ook meedenken met de vele hulporganisaties die in Zuid-Soedan werkzaam zijn. Door het aanbieden van verplaatsbare koeloplossingen kunnen NGO’s beter inspringen op de lokale hulpvraag. Zo kan er een melktank of gekoelde opslag voor de lokale oogst op het platteland gemaakt worden, of kan in een moeilijk bereikbare regio een tijdelijke gekoelde opslag van hulpgoederen gerealiseerd worden. Ook kan een koelcel een groot verschil maken voor een lokale coöperatie van boeren, doordat ze hun product kunnen bewaren in de koelcel waarna ze het gezamenlijk kunnen transporteren naar de stad voor verkoop.

Voedsel hygiëne
Vink denkt verder dan alleen koeltechniek. Voedselveiligheid is ook een belangrijk aandachtspunt. Slob: ‘We willen ook HACCP- advies geven en laten zien hoe we in Europa met voedsel omgaan, maar ook hoe je zo goed mogelijk gebruik kunt maken van je middelen. In het mangoseizoen liggen in Zuid-Soedan de vruchten op de grond te rotten omdat er dan een overschot is. Maar als je mango’s tijdig kunt oogsten en verwerken, bijvoorbeeld door ze in te vriezen of te koelen voor export, dan kunnen alle mango’s benut worden. Zo kan de lokale bevolking meer geld verdienen en wordt er minder voedsel verspild.’

Subsidie RVO

Vink heeft de nieuwe vestiging kunnen openen met behulp van een DHI-regeling van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Deze regeling is bedoeld voor Nederlandse ondernemingen die in het buitenland een demonstratie willen geven van Nederlandse technologie. Met deze subsidie wil het ministerie van Buitenlandse Zaken meer Nederlandse ondernemingen stimuleren om succesvol internationaal zaken te doen om zo een bijdrage te leveren aan duurzame lokale ontwikkeling.

Afbeeldingen

  • Opening Vink Energy PR02
  • Opening Vink Energy PR03
  • Opening Vink Energy PR04
  • Opening Vink Energy PR05
  • Opening Vink Energy PR06
  • Opening Vink Energy PR07
  • Opening Vink Energy PR08
  • Opening Vink Energy PR09

Terug naar het overzicht